Ielele sunt personaje supranaturale foarte prezente in folclorul romanesc. Ziua ielelor sau ielele coincid cu sarbatorea Rusaliilor. Legendele ne spun ca de ziua Rusaliilor ielele se scalda dezbracate in apele muntiilor si joaca hora ielelor, cel care se intaneste cu ele nu va scapa de acestea.
Hora ielelor era considerata un ritual foarte puternic careia nimeni nu ii poatea sta in cale. In traditia romaneasca avem obiceiuri care vin in intampinarea acestui ritual, astfel Dansul Calusarilor este un ritual impotriva ielelor.
In folclorul romanesc exista numeroase povestiri in care personajul principal sunt ielele, acestea sunt descrise ca niste femei ce stau in adancul padurilor si cauta sa atraga in mrejele lor barbatii care trec prin padure.
Superstitii de ziua ielelor
Daca in noaptea de Rusalii vei dormi afara sub cerul liber risti sa cazi in mrejele ielelor.
Daca te certi de ziua ielelor, vei fi luat de iele.
De ziua ielelor e bine sa ai usturoi la tine.
Daca ai pelin la tine te va proteja de iele.
De ziua ielelor nu ai voie sa mergi in camp sau padure,pentru ca risti sa te imbolnavesti.
Timp de doua saptamani incepand cu ziua de Rusali nu se culeg ierbuiri de leac, se spune ca ielele au urinat pe ierburi.
In trecut problemele de sanatate ale copiilor, din satele de munte erau puse in seama acestor fapturi, cand cineva se ratacea prin paduri tot ielele erau considerate ca fiind cele care sunt vinovate de acest lucru.