Visele sunt considerate ca fiind o suita de imagini si fenomene psihice care apar in timpul somnului. Explicarea acestora din punct de vedere psihologic are mai multe variante. Parerile celor mai importanti psihanalisti nu coincid in totalitate, insa toti acorda o mare importanta acestei stari.
Toate persoanele viseaza in timpul somnului, dar nu toti reusim sa ne amintim acest lucru. O data cu visele noastre apar si miscarile oculare, astfel daca suntem treziti in acele momente visul nostru va fi intrerupt, dar noi o sa ne amintim ca am visat.
Daca vom fi treziti dupa incetarea miscarilor oculare e foarte posibil sa nu ne mai aducem aminte de faptul ca am visat.
Visele noastre sunt influentate si de zgomotele din timpul somnului, deasemenea dorintele, gandurile noastre vor influenta visele. Ipoteza ca visul este finalizarea unei dorinte este o explicatie destul de veche aceasta regasindu-se in scrierile foarte vechi. Textele budiste si tibetane sustin acest lucru, visul fiind considerat un limbaj privat, intim cu ajutorul caruia ne putem exprima starile complexe, pe care in mod normal nu le conceptualizam clar. Dupa parerea lui Freud visele sunt singurul mijloc prin care un individ se poate exprima fara inhibitii, idei si sentimente care altfel ar fi inacceptabile. Freud considera visul foarte important spunand ca acesta este : „paznicul somnului; el ne protejeaza de exercitiile prea puternice si de tensiunile insuportabile”.
Cu alte cuvinte visul este o gura de aer pentru individ, o implinire care ne ajuta sa mergem inainte in viata de zi cu zi. Visele ne vor ajuta in a ne mentine un echilibru psihologic, daca un individ este impiedicat sa viseze (trezindu-l imediat ce apar miscarile oculare), dupa doua nopti fara vise dar cu somn normal ca durata, persoana va fi extrem de iritata.
Se pare ca visele sunt mai mult decat niste proiectii ale mintii, ele constiutuie mai degraba procesul psihic datorita caruia ne mentinem echilibrul psihoafectiv. Putem considera aceasta stare ca un semn de aparare al individului, visul satisface pe plan imaginar, dorintele refulate spre a aduce tensiunile acumulate in viata de zi cu zi.